Hâlid-i Bağdâdî’nin Son Halifesi Kastamonulu Ahmed-i Siyâhî - Necdet Yılmaz (Usul İslam Araştırmaları, 2019)

(untitled)
Ahmed-iSiyâhî, ondokuzuncu yüzyılda Kastamonu’nun yetiştirdiği alim sûfîlerdendir.Osmanlı döneminde Kastamonu’da pek çok tarikat temsil edilirken NakşîliğinHâlidiyye kolu ise Ahmed-i Siyâhî olarak şöhret bulmuş olan Şeyh Hacı AhmedZiyaeddin Efendi tarafından bu şehrin irfan hayatına dahil edilmiştir. Kastamonu,Amasya ve Çorum’da dönemin önde gelen hocalarından okuyup icâzetler almış,“hadis hâfızı” denilecek derecede hadis ilminde derinleşmiş olan Siyâhî, birmürşid arayışına da girmiştir. Halvetî büyüklerinden Çerkeşî Mustafa Efendikendisini Hâlid-i Bağdâdî’ye yönlendirmiştir. Hacca giderken Şam’da Hâlid-iBağdâdî ile görüşen Siyâhî ona intisab etmiş, beraber Hicaz’a gitmişler vekendisinden hilâfetnâme alarak memleketine dönmüştür. Bazı kayıtlarda Hâlid-iBağdâdî’nin son halifesi olduğu bildirilen Siyâhî’nin hayatı, tesis ettiğidergâhı ve bu dergâhta kurduğu kütüphanesi ile bütün bunlara dair oluşturduğuvakfiyesi bu çalışmada ele alınacaktır. Ayrıca tespit edilen tek eseri ile oğluSeyyid Ahmed-i Hicâbî’ye verdiği icâzetnâme/vasiyetnâme tanıtılacak, ekolününkendisinden sonraki serencâmı hakkında özet bilgi verilecektir.