AZERBAYCAN NÜFUSUNUN EĞİTİM AÇISINDAN ANALİZİ - Rehman Seferov; Akif Akkuş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2005)
Azerbaycan nüfusunun eğitim durumu tarihsel süreç içerisinde çok fazla değişime uğramıştır. Ülke nüfusunun eğitim durumu özellikle Sovyet Döneminden günümüze kadar geçen sürede büyük değişime uğramıştır. Örneğin, 1926 yılında ülke nüfusunun yaklaşık % 30’u okur-yazarken, 1970 yılında bu oran % 99’a ulaşmıştır. Azerbaycan’da son olarak yapılan nüfus sayımına göre okuma-yazma bilenlerin oranı% 98.2 erkeklerin % 98.6’sı, kadınların ise % 97.7’si gibi oldukça yüksek bir değer oluşturmaktadır. Genel olarak kadın ve erkek nüfus arasındaki okuma-yazma oranında önemli bir farklılık bulunmamaktadır. Bu durum Sovyetler Birliği Dönemi’nde uygulanan eğitim sistemi ile alakalıdır. Okur-yazar nüfusun, bitirilen son öğrenim kurumlarıiçerisinde en büyük payıliseyi bitirenler oluşturmaktadır. Liseyi bitirenlerin % 39.8’lik oranına karşın, ortaokulu bitirenler % 13, ilkokulu bitirenler % 12.8, üniversiteyi bitirenlerise % 17.7’lik erkek nüfusun % 19.5, kadın nüfusun ise % 16 bir oran içermektedir. Nitekim son yıllarda liseyi bitirenlerin oranıazalmakta, buna karşın yüksekokul ve üniversiteyi bitirenlerin oranlarıartmaktadır. Bu da sevinilecek bir durumdur. Çünkü eğitim seviyesi yükselen bir toplum ülkenin büyüme ve gelişmesinde olumlu rol oynar.