Хвороба Крона в дітей раннього віку. Складний шлях до діагнозу - O.G. Shadrin; V.P. Misnyk; T.L. Marushko; R.V. Mostovenko (Сучасна педіатрія: Україна, 2023)
Запальні захворювання кишечника (ЗЗК) - група хронічних захворювань, що характеризуються деструктивним неспецифічним імунним запаленням стінки кишечника. До основних форм належать хвороба Крона та виразковий коліт. На сьогодні хвороба Крона є однією з найактуальніших проблем дитячої гастроентерології, що обумовлено щорічним приростом захворюваності, «омолодженням» патологічного процесу, труднощами діагностики та лікування, високим ризиком розвитку ускладнень. ЗЗК з дуже раннім початком (у віці до 6 років) при маніфестації мають атипову або стерту клінічну картину, що значно ускладнює своєчасну діагностику у цій віковій групі пацієнтів.