O SKUTKACH DEWASTOWANIA OŚWIATY PUBLICZNEJ W POLSCE. REKOMENDOWANE ZMIANY - Elżbieta Gozdowska (Forum Pedagogiczne, 2023)
Artykuł prezentuje wyniki badań, dotyczących funkcjonowania lokalnych systemów oświaty, które zostały przeprowadzone w gminach zróżnicowanych pod względem regionu, wielkości, typu, poziomu zaludnienia, układu przestrzennego i dochodów. W wyniku badań ustalono, że szczególnie istotne uwarunkowania dla funkcjonowania lokalnej oświaty  publicznej, takie jak brak długofalowej koncepcji rozwoju polskiego systemu oświaty, stanowione prawo oraz finansowanie zadań oświatowych, są uzależnione od polityki na szczeblu centralnym i ograniczają samodzielność samorządu terytorialnego jako organu prowadzącego publiczne szkoły i placówki oświatowe. fektem namysłu autorki nad wynikami badań są rekomendacje dotyczące przyszłości oświaty publicznej Polsce, podejmujące dyskusję z badaczami tej tematyki.