Соціально-економічні взаємини основних персонажів у народному поетичному фольклорі на Гетьманщині кінця XVII – 60-х рр. XVIII ст. (на матеріалах поетичної народної творчості) - Ievgen Merimerin (Емінак, 2018)
У статті проведено аналіз відображення у народних піснях XVIII ст. складних умов життя українського народу, сприйняття рекрутських наборів і втрати місцевого самоврядування тощо. На основі порівняльних характеристик основних персонажів історичних пісень зроблено висновки щодо соціально-економічних взаємин у тогочасному суспільстві, засудження політики російського самодержавства, спрямованої на придушення прагнень українського народу до створення власної державності.