کارایی مدل پنج عاملی فاما و فرنچ در سهام تهاجمی و تدافعی - رامین بشیر خداپرستی; مینا صبا; حسین برومندزاده (راهبرد مدیریت مالی, 2018)
هدف اصلی سرمایه گذاران حداکثر کردن ثروت است. ثروت به دو عامل ریسک و بازده بستگی دارد. به همین دلیل پیشبینی این دو عامل برای سهامداران حیاتی است. هدف پژوهش حاضر استفاده از مدل پنج عاملی فاما و فرنچ برای پیشبینی بازده سهام در سهام تهاجمی و تدافعی است. قلمرو زمانی پژوهش از سال 1388 تا 1395 و نمونه شامل 105 شرکت می‌باشد که با روش حذف سیستماتیک انتخاب‌شده است. همچنین در این پژوهش از ضریب بتا برای شناسایی سهام تهاجمی و تدافعی استفاده‌شده است. پس از تشکیل پرتفوی و محاسبه عاملها، از روش رگرسیون مقطعی برای تجزیهوتحلیل دادهها استفاده‌شده است. پس از بررسی فروض کلاسیک و آزمون هم خطی مدل نهایی برای هریک از سهام تهاجمی و تدافعی تخمین زده‌شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد که عامل ارزش و عامل اندازه به‌عنوان متغیر زائد شناخته شدند. عامل سودآوری بر بازدهی اضافی سهام تدافعی تأثیر منفی و معناداری دارد و بر بازدهی اضافی سهام تهاجمی تأثیر معناداری ندارد. عامل سرمایه‌گذاری در سهام تهاجمی تأثیر مثبت و معناداری دارد ولی در سهام تدافعی تأثیر معناداری ندارد