Πολυεπίπεδη παρέμβαση για τη στήριξη των σχολικών/εκπαιδευτικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19: εμπειρικά δεδομένα και δράσεις - Chryse Hatzichristou; Panagiotis Lianos; Aikaterini Lampropoulou; Niki Georgakou-Koutsonikou; Theodora Yfanti; Giorgos Georgouleas (Ψυχολογία: το Περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, 2022)
Στο άρθρο παρουσιάζεται μια πολυεπίπεδη παρέμβαση για την εκτίμηση αναγκών και τη στήριξη των σχολικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 με έμφαση στη σύνδεση θεωρίας, εκπαίδευσης, έρευνας και πράξης. Το άρθρο περιλαμβάνει δύο αλληλένδετες ενότητες, στις οποίες περιγράφονται ο σχεδιασμός και ενδεικτικά ευρήματα ερευνητικού προγράμματος για την αξιολόγηση των αντιλήψεων των μελών της σχολικής κοινότητας σε σχέση με ψυχολογικές και εκπαιδευτικές διαστάσεις της πανδημίας, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις και παρεμβάσεις για τη στήριξη των σχολικών/εκπαιδευτικών κοινοτήτων. Τα ευρήματα αφορούν στα δεδομένα από τη χορήγηση -ανάλογα με την ομάδα συμμετεχόντων- της Κλίμακας Γενικευμένου Άγχους (GAD-7), της Σύντομης Κλίμακας Ψυχολογικής Ανθεκτικότητας (BRS), ερωτηματολογίου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς και ειδικά διαμορφωμένων ανοικτών και κλειστών ερωτήσεων σε εκπαιδευτικούς (n = 414), γονείς (n = 499) και εφήβους (n = 256). Τα ευρήματα ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, υψηλά επίπεδα άγχους και μέτρια προς χαμηλά επίπεδα ανθεκτικότητας σε εκπαιδευτικούς και γονείς και αισθήματα ανησυχίας σε εφήβους. Οι ενήλικες συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας των σχολικών μονάδων για τη διαχείριση της παρούσας κρίσης. Τα ευρήματα σε συνδυασμό με τη διεθνή βιβλιογραφία έθεσαν τη βάση για την ανάπτυξη ποικίλων δράσεων στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης σε κάθε φάση της πανδημίας, όπως ανάπτυξη/διάχυση ενημερωτικού υλικού, επιμόρφωση εκπαιδευτικών/γονέων, εκπαίδευση προπτυχιακών/μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών, στήριξη σχολείων και διεθνείς συνεργασίες. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο ρόλο των πανεπιστημίων στην παροχή σχολικών ψυχολογικών υπηρεσιών και στην αναγκαιότητα ανάπτυξης ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης σε επίπεδο πρόληψης για τη διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα σε εθνικό επίπεδο.