Kasvihuonetomaatin viljelyn työnmenekki - Maritta Yläranta; Viljo Ryynänen (Agricultural and Food Science, 1979)
Vuonna 1977 tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin lasinalaisen tomaatinviljelyn työvaiheittaista ja viikottaista työnmenekkiä eri pituisissa viljelyissä. Lisäksi pyrittiin löytämään syitä viljelmien välisiin työnmenekkieroihin. Keskimääräiseksi vuotuiseksi kokonaistyönmenekiksi 1000 m2 kohti saatiin lyhyessä viljelyssä 1 253 h, keskipitkässä viljelyssä 1583 h ja pitkässä viljelyssä 1998 h. Yksittäisistä työvaiheista kului eniten työtä (28 %) lehtien ja sivuversojen poistoon. Työ jakaantui kasvukauden eri viikoille useimmiten epätasaisesti. Työhuippuja aiheuttivat mm. istutus- ja sadonkorjuutyöt. Keskimääräinen työntuotos oli lyhyessä viljelyssä 6.6 kg/h, keskipitkässä viljelyssä 7.7 kg/h ja pitkässä viljelyssä 11.0 kg/h. Työntuotos sadonkorjuutöissä oli keskimäärin 53.0 kg/h ja lajittelu- ja pakkaustöissä 90.1 kg/h. Viljelmien välisistä työnmenekkieroista selittivät 76 % automaatioaste, kasvihuonekoko, viljelijän koulutus ja ikä sekä vakinaisten työntekijöiden lukumäärä. Selittämättä jäänyt osa sisälsi erilaisia inhimillisten tekijöiden vaikutuksia.