Pankreatikobilier Patolojilerde Manyetik Rezonans Kolanjiopankreatografi ile Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografinin Karşılaştırılması - Fatma Dilek Gökharman; Ömer Yılmaz; Uğur Koşar; Zeyneb Büyük Değerli (Sakarya Tıp Dergisi, 2012)
Bu çalışmanın amacı pankreatikobilier sistem patolojilerinin tespitinde manyetik rezonans kolanjiopankreatografinin (MRCP) duyarlılığı, tanıya katkısını belirlemek ve endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP) ile karşılaştırmaktır.ERCP günümüzde pankreatikobilier sisteminin değerlendirilmesi için halen altın standart olarak kabul edilir, ancak MRCP safra yollarının değerlendirilmesinde güvenli ve noninvaziv olması nedeniyle tanısal amaçlı ERCP'ye alternatif olabilir. MRCP'nin klinik kullanıma girmesiyle, son zamanlarda özellikle tanısal amaçlı ERCP incelemeleri sayısında azalma eğilimi görülmüştür.Klinik ve laboratuar bulguları ile obstrüktif safra yolu patolojisi düşünülen ancak ultrasonografi ve/veya bilgisayarlı tomografi bulguları kliniği açıklamada yetersiz kalan 51 hasta üzerinde yapılmıştır. Koledok taşı, koledok dilatasyonu, koledok darlıkları ve IHSY dilatasyonu tanısında MRCP'nin duyarlılık, özgüllük, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değeri değerlendirildi. MRCP'nin tüm safra yolları patolojilerinin değerlendirilmesinde duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerleri sırasıyla, %85.0, %50.0, %89.4 ve %40.0 idi.MRCP deneyiminin artması ve geniş serili çalışmalarla sonuçlarda ilerleme sağlanacak ve tanısal başarı artacaktır.