СТИЛІСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ УКРАЇНСЬКИХ БОГОСЛОВСЬКО-ПОЛЕМІЧНИХ ТРАКТАТІВ, СПРЯМОВАНИХ ПРОТИ «СТАРОГО ОБРЯДУ» - Kateryna Borysenko (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2015)
У статті йдеться про історію розвитку жанру богословсько-полемічного трактату в українській літературі XVII – XVIII ст., зокрема, про дискусію між православними авторами та представниками «старої віри». На матеріалі творів «Жезл правления» Симеона Полоцького, «Знаменія …» Стефана Яворського, «Розыск о Расколнической брынской вђрђ» Дмитра Туптала, «Истинное оправдание православных христиан» Теофана Прокоповича «Увђщанія..» Обличение неправды расколническая Теофілакта Лопатинського Арсенія Мацієвича показано характерні стилістичні особливості жанру.