Il liberalismo di fronte al fascismo: il problema della società civile e della società di massa - Elio d'Auria (Cercles: revista d'Història Cultural, 2016)
L’assaig reflexiona sobre les dificulats del liberalisme per a ajustar-se als nous ritmes polítics, oberts en el període immeditament posterior a la Primera guerra mundial. Especialment es subratlla la incapacitat del liberalisme d’obrir-se a les masses, d’organitzar partits capaços d’aconseguir el consens de les multituds tal i com feien els partits revolucionaris, catòlics o feixistes. En aquest marc, es ressenya l’evolució històrica de conceptes com societat de masses o societat civil i la seva recepció en el pensament polític italià, especialment durant els primers anys del feixisme. Finalment, es ressalta l’assassinat de Giacomo Matteotti (1924) i les divisions dels partits antifeixistes a l’hora d’aconseguir un canvi polític a Itàlia. La victòria del feixisme fou el cant del cigne de la societat liberal i democràtica que havia protagonitzat la vida del Regne d'Itàlia des de la seva unificació.