Begrepet «kristne verdier» fremmer ekskludering og polarisering - Hans Morten Haugen (Teologisk Tidsskrift, 2021)
Artikkelen presenterer funn fra en undersøkelse og fokusgruppeintervjuer med vitenskapelig ansatte ved seks norske høyere utdanningsinstitusjoner for kirkelig tjeneste. Funnene er at informantene generelt er veldig gjestfrie overfor innvandrere, ikke spesielt skeptiske til islam, men svært skeptiske til politikere som bruker begrepet «kristne verdier» til proteksjonistiske formål. Informantene har en klar forståelse av hva kristne verdier omfatter, men tar avstand fra bruken av begrepet. For å forstå disse holdningene, trekkes ulike forhold inn, inklusive den norske politiske kulturen og den kristne tradisjonen for gjestfrihet.