İslam Hukukunda Vakıf Mallarının Satımı – Mukayeseli Bir Çalışma - Mehmet Ata Deniz (Artuklu Akademi, 2017)
İslam hukukunda vakıf, gerçekleştirdiği toplumsal faydalardan dolayıbüyük öneme sahiptir. Meşruiyeti Kitap ve Sünnet ile sabit olan vakıf,Öneminden dolayı ilmî sahada gerektiği kadar sahiplenmiş ve birçok yöndenderin ilmî çalışmalara konu olmuştur. Bu çalışma da bunlardan birisi olup,vakıf mallarının satımı ile ilgilidir. Netice olarak; Âlimlerin büyük çoğunluğuvakıf mallarının satımını caiz görmemişlerdir. Ancak vakıf malının faydaveremeyecek olması durumunda satılıp, başka bir vakıf malı iledeğerlendirilmesini caiz görmüşlerdir. Bazıları menkul ve gayr-ı menkul vakıfmalları arasına fark koymuş, bazıları ise fayda veremeyecek durumunda değilde ihtiyaç durumunda satılmasını caiz görmüşlerdir. Ve bu durum günümüzbirçok araştırmacının da tercihi ve bazı şer’i mahkemelerin de kararı olmuştur.Diğer bazı fakihler ise vakf edenin belirlediği çerçevede tasarrufa elverişliolduğunu savunmuşlar; vakf eden satılamayacağını belirlemişse satılamaz,belirlememiş ise satılabilir.