Kapłaństwo ministerialne w biblijnej symbolice teriomorficznej starożytności i średniowiecza - Krzysztof Bardski (Verbum Vitae, 2010)
Symboliczne znaczenie pewnych zwierząt jest związane w historii idei z różnymi cechami ludzkimi. Autor analizuje starożytne i średniowieczne komentarze do Pisma Świętego w poszukiwaniu teriomorficznych symboli ilustrujących specyficzne cechy kapłaństwa służebnego. Tymi zwierzętami są: koń, pies, baran, wół, krowa, lew, jeleń, łania, koziorożec, szarańcza, kogut.