Eksperimentalno određivanje dinamičke i kinematičke viskoznosti kapljevina - Denis Martinčić; Elvis Žic (Zbornik Radova, 2022)
U ovom radu opisana su osnovna svojstva i značajke viskoznosti, prikazani su najčešći instrumenti i metode za određivanje koeficijenata dinamičke i kinematičke viskoznosti te je pojam viskoznosti sagledan kroz reološki dijagram. Na temelju viskozimetra s padajućom čeličnom kuglicom različitih promjera i masa, u hidrotehničkom laboratoriju Građevinskog fakulteta u Rijeci provedeno je laboratorijsko određivanje dinamičkog i kinematičkog koeficijenta viskoznosti na fizikalnom modelu na temelju 4 različite vrste kapljevina (voda iz gradskog vodoopskrbnog sustava, morska voda, suncokretovo ulje i mlijeko) u ovisnosti o promjeni temperature.