УКРАЇНСЬКІ СЕЛЯНИ ПОЧАТКУ ХХ СТ. У КОНТЕКСТІ ВИКЛИКІВ ПРИЙДЕШНЬОЇ ЕПОХИ: МІЖНАРОДНИЙ АСПЕКТ - Ю. П. Присяжнюк (Український селянин, 2020)
Досліджено проблему причетності українського селянства до процесів, які визначали суть і характер національної та світової трансформації суспільства початку – перших десятиліть ХХ ст. Інтерес до цієї проблеми продиктований спробою глибше прояснити взаємозалежність традиційного (сільського) та модерного (урбанізованого) середовищ на етапі творення тих форм самоствердження й комунікації, які були приманні людям/спільнотам тієї доби. Спираючись на власні, а синхронно тематично близькі та альтернативні за інтерпретаційними положеннями студії, автор приходить до висновку, що саме національнодержавницькому поступу судилося стати єдиною гідною відповіддю на питання міжнародного визнання українців