Francuske pozajmljenice u engleskom jeziku u semantičkom polju duševnih stanja - Jovana M. Đurčević (Filolog, 2019)
Ovaj rad analizira prirodu i mjesto francuskih pozajmljenica koje izražavaju duševna stanja u engleskom jeziku. Od izuzetno velikog broja pozajmljenica koje engleski jezik ima (65–75 procenata), većinu čine riječi francuskog porijekla, a njihov znatan dio pripada semantičkom polju duševnih ili emotivnih stanja. Cilj analize jeste da kroz ilustraciju razvoja značenja ekscerpiranih riječi i njihovog poređenja sa sinonimima prvenstveno germanskog, ali i francuskog porijekla, pokaže koje su mjesto francuske pozajmljenice iz ovog semantičkog polja zauzele u leksikonu engleskog jezika.