Основні тенденції стану здоров’я новонароджених України - T.K. Znamenska; R.V. Marushko; O.O. Dudina; O.V. Vorobyova (Сучасна педіатрія: Україна, 2022)
Здоров’я новонароджених створює умови для оптимального фізичного і розумового розвитку майбутнього покоління. Наявність будь-якої патології в неонатальний період може призвести в майбутньому до підвищення захворюваності, зниження працездатності, скорочення тривалості життя та до значних економічних втрат.