СТВОРЕННЯ СИСТЕМИ ЗАПОБІГАННЯ ПОШИРЕННЯ ВІРУСІВ ВИМАГАЧІВ ЗА ДОПОМОГОЮ МОВИ ПРОГРАМУВАННЯ PYTHON ТА УТИЛІТИ AUDITD НА БАЗІ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ LINUX - Danyil Zhuravchak (Кібербезпека: освіта, наука, техніка, 2021)
Орієнтований на дані період створює все більше проблем, пов’язаних із безпекою, з якими навіть експерти навряд чи можуть впоратися. Однією з найскладніших загроз є віруси-вимагачі/віруси-шифрувальники, яких дуже важко виявити і ще важче вчасно заблокувати.  Для успішного виявлення вірусу-вимагача у мережі, чи на кінцевій станції необхідно обробляти дуже велику кількість даних. Успішність кореляції полягає у різноманітності джерел даних. Під час дослідження методів дії вірусів- вимагачів було виявлено, що основна мета є вимагання викупу за розшифрування даних, які знаходилися на файловій системі та під час проникнення на систему вірус-вимагач успішно зашифрував. На теренах України перша глобальна атака віруса-вимагача(NotPetya) була 27 червня 2017 року. На думку Адміністрації Президента США Дональда Трампа атака із використанням вірусу NotPetya в червні 2017 року стала найбільшою хакерською атакою в історії. У спільній заяві країни альянсу Five Eyes поклали відповідальність за дану атаку на російську владу. Відповідальність за атаку покладають на Росію також уряди Данії та України. Багато аналітик назвали ці дії не просто політичного характеру, а саме воєною агресію. Досліджуючи методи виявлення та протидії вірусам-вимагачам було знайдено метод-пастку honeypot. Було заплановано розробити самотужки систему honeypot на базі файлової системи. Методи розроблені під час дослідження показали суттєві результати у виявленні вірусів-вимагачів із використанням концепції програмних приманок за допомогою символічними/легкими посиланнями операційної системи Linux, зокрема Ubuntu, для зменшення пошкодження файлової системи. Під час дослідження дотримувались показників CIA (конфіденційність, цілісність, доступність), як показників монітрорингу безпеки комп'ютерної мережі. Запропонований метод пропонує оптимізувати процедуру реагування та прискорити процедуру знищення  зловмисного програмного забезпечення та запровадити співпрацю між штучним інтелектом та людиною для покращення класифікації та виявлення програм-вимагачів.