Eğirdir Gölü'nün (Isparta) Suyunda, Sedimentinde ve Gölde Yaşayan Sazan'ın (Cyprinus carpio L., 1758) Bazı Doku ve Organlarındaki Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi - Hüseyin KAPTAN; Selda TEKİN-ÖZAN (Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 2014)
Özet: Eylül 2011-Şubat 2012 tarihleri arasında yapılan bu çalışmada Eğirdir Gölü'nün suyunda, sedimentinde ve gölde yaşayan sazan (Cyprinus carpio L., 1758)'ın kas, karaciğer ve solungaçlarındaki bazı ağır metallerin düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma süresince göl suyunun bazı fiziko-kimyasal parametreleri ölçülmüştür. Suda yapılan analizler sonucunda Pb dışında tüm metaller tespit edilmiştir. Suda en fazla biriken metalin Mn, en az biriken metalin ise Cr olduğu belirlenmiştir. Sedimentte ve balık dokularında tüm metaller belirlenmiş ve sedimentte en fazla biriken metalin Fe, en az biriken metalin ise Cd olduğu tespit edilmiştir. Metallerin karaciğer dokusunda kas ve solungaca göre daha fazla birikim gösterdiği belirlenmiştir. Balıklardaki metal seviyeleri ile balıkların ağırlık ve boyları arasında genel olarak negatif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Balık dokularında tespit edilen metal düzeyleri Dünya Sağlık Örgütü,(WHO) Avrupa Birliği ve Türk Standartları Enstitüsü'nün balık dokuları için verdiği değerler ile kıyaslanarak balıkların besin olarak tüketilmesinde sakınca olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır.