ОСОБЛИВОСТІ АФЕКТИВНОЇ СФЕРИ У ХВОРИХ З ХРОНІЧНИМ БОЛЬОВИМ СИНДРОМОМ СПИНИ - Marianna Markova; Yulian Khodakivsky (Психологічний Часопис, 2019)
У статті аналізується стан афективної сфери у хворих з хронічним больовим синдромом спини, досліджується вираженість психопатологічної симптоматики (SCL-90R: соматизація,  обсессивно-компульсивні розлади, міжособистісна сенситивність, депресія, тривожність, ворожість, фобічна тривожність, паранойяльна симптоматика, психотизм, додаткові питання рівень психічного дистресу) та рівні тривоги і депресії (HADS). Описується склад вибірки, до якої увійшли 78 хворих з хронічним больовим синдромом спини та 62 особи, що не мають проблем з опорно-руховим апаратом. Наводяться дані про наявність у хворих з хронічним больовим синдромом спини певних психоемоційних проблем, пов’язаних з психопатологічною симптоматикою, тривогою і депресією. Аналіз результатів показав, що у досліджуваних цієї групи переважає клінічно виражений рівень тривоги та депресії.