Termokimyasal Yöntemle Bor ve Titanyum kaplı AISI D2 Kesici Takımlarının Kaplama Özelliklerinin ve Talaşlı İşlem Kabiliyetinin İncelenmesi - Şenol Ertürk; Fehmi Erzincanlı (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2020)
Talaşkaldırma işlemlerinde kullanılan kesici takımların ömürleri aşınma nedeniyle sınırlıdır.Bu nedenle kesici takımların aşınma direncinin arttırılması ekonomik kayıplarınen aza indirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Uygulanan farklı kaplamayöntemleriyle, takımlar çok daha sert bileşiklerden oluşan malzemelerlekaplanıp aşınma direnci geliştirilebilmektedir. Kaplama sayesinde bir yandantakım sertliği artarken diğer taraftan tokluğu muhafaza edilebilmesi önemli biravantajdır. Bu çalışmada AISI D2 çeliğinden üretilmiş kesici takımlartermo-reaktif difüzyon yöntemi ile 1 saat boyunca 950 oC ve 1050 oCde borla ve titanyumla kaplanmıştır. Kaplanan numuneler, SEM, x ışını, EDSanalizi ve mikrosertlik testi yapılarak karakterize edilmiştir. Numunelerinaşınma direncini ve tornada işlenmiş yüzey pürüzlülüğünü gözlemlemek için talaşkaldırma testleri yapılmıştır. Talaş kaldırma deneyleri, DIN 1651 otomat çeliğiüzerinde gerçekleştirilmiştir. Silindirik tornalama testlerinin uygulandığıçalışma da 38-73-138 m/dk ve 0,08, 0,12, 0,16 mm/dev olmak üzere üç farklıkesme hızı ve ilerleme değeri kullanılmıştır. Sonuçlar, borlama ve titanyumlamaişlemleri uygulanan takımın sadece borlanan takıma göre %50 oranında daha iyiperformans sergilediği göstermiştir. Yüzey pürüzlülüğü açısından genel olarakkaplanmış ve kaplanmamış takımlar arasında önemli bir fark olmadığıbelirlenmiştir.