Суб’єкт адміністративного правопорушення у сфері охорони праці - N.V. Daraganova (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
У статті проаналізовано питання щодо суб’єкта адміністративного правопорушення у сфері охорони праці. Установлено, що суб’єктом адміністративного правопорушення у сфері охорони праці може бути: 1) працівник; 2) посадова особа підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності; 3) громадянин - суб’єкт підприємницької діяльності; 4) фізична особа, яка не має статусу підприємця та використовує найману працю. Доведено, що ознаки, які характеризують суб’єкта адміністративного правопорушення у сфері охорони праці поділяються на загальні та спеціальні ознаки. Обґрунтовано, що наділення осіб посадовими повноваженнями здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції є визначальним при визначенні функцій (обов’язків) того чи іншого працівника та визначення терміну «посадова особа». Організаційно-розпорядчими функціями (обов’язками) визначено обов’язки щодо здійснення керівництва галуззю промисловості, трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форм власності. Адміністративно-господарськими функціями (обов’язками) є обов’язки з управління або розпорядження державним, комунальним майном (установлення порядку його зберігання, переробки, реалізації, забезпечення контролю за цими операціями тощо). Проаналізовано ознаки суб’єктів складу правопорушення, установленого частиною 5 статті 41 КУпАП та визначено, що всі ці суб’єкти (і працівники; і посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності; і громадяни - суб’єкти підприємницької діяльності) належать до сторін трудових відносин. Запропоновано змінити суб’єктний склад, визначений у частині 5 статті 41 КУпАП та розширити його. Запропоновано ввести до суб’єктного складу адміністративного правопорушення (проступку), визначеного у частині 5 статті 41 КУпАП, таких осіб, як учні та студенти, що проходять трудове і професійне навчання (виробничу практику). Запропоновано визначити термін «посадова особа», а саме: у статтю 14 КУпАП додати абзац другий такого змісту: «Посадовими особами є особи, до повноважень яких належить виконання організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій».