Kunst som kunnskapsåpner: Om tvisyn som didaktisk begrep, mellommenneskelige fenomen og estetiske læreprosesser i barnehagelærerutdanningen - Tone Cronblad Krosshus (Journal for Research in Arts and Sports Education, 2023)
Hva skal en barnehagelærerstudent lære at mellommenneskelige fenomen er? Og hvordan skal en barnehagelærerutdanner undervise i mellommenneskelige fenomen? I denne artikkelen undersøker jeg disse spørsmålene ved å utvikle tvisyn som didaktisk begrep og estetiske læreprosesser som relevant undervisningspraksis for barnehagelærerutdannningen. Prosjektet bygger på en praksisledet forskningstilnærming hvor forholdet mellom praksis og teori forstås relasjonelt, og hvor viten konstrueres gjennom erfaringsbasert og teoribasert kunnskap. Tvisyn utvikles som didaktisk begrep ved at jeg først definerer det teoretisk som en evne, en kvalitet og en form for klokskap, for deretter å forklare det ut ifra et paradoksalt perspektiv der polyfoni av ulike og motstridende deler gis betydning. Begrepet settes så i spill ved at jeg anvender det på et undervisningsforløp kalt Kunst som kunnskapsåpner, der tvisyn kan sies å bli aktivert. Undervisningsforløpet defineres i artikkelen som en performativ estetisk læreprosess, der premisset er at en utvidet kunstopplevelse skal skape kunnskapsprosesser. De utvidete kunstopplevelsene blir skapt gjennom filmen Moonrise Kingdom og performative arbeidsformer, og kunnskapsprosessene består av utforskninger av mellommenneskelige fenomen som flertydige, inkongruente og bevegelige.