Pomnik Historii - procedury uznania i kryteria wyboru na przykładzie miasta Trzebiatów, pretendenta do tytułu - Agnieszka Latour (Ochrona Dziedzictwa Kulturowego, 2019)
Wniosek Burmistrza Trzebiatowa w sprawie uznania zespołu staromiejskiego w Trzebiatowie za Pomnik Historii został przekazany Ministrowi Kultury i Dziedzictwa Narodowego w kwietniu 2011 r. Do tej pory nie nastąpiło rozstrzygnięcie w tej sprawie.