Stosowanie zakazu porozumień ograniczających konkurencję zorientowane na ocenę skutków ekonomicznych? Uwagi na tle praktyki decyzyjnej Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w odniesieniu do ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów z 2007 roku - Agata Jurkowska-Gomułka (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2012)
Artykuł analizuje sposób oceny porozumień ograniczających konkurencję z perspektywy podejścia zorientowanego na skutki gospodarcze. Wśród przejawów tego podejścia zidentyfikowano m.in.: 1) przyjęcie dobrobytu konsumentów jako zasadniczej przesłanki interwencji antymonopolowej; 2) uwzględnianie kontekstu zawarcia i/lub funkcjonowania porozumienia jako ostatecznego determinantu oceny antymonopolowej; 3) odwołania (bezpośrednie lub pośrednie) do ugruntowanych ekonomicznie doktryn antymonopolowych, takich jak doktryna jednego przedsiębiorcy, czy doktryna niezbędnych ograniczeń; 4) umarzanie postępowań antymonopolowych ze względu na spełnienie przez porozumienie przesłanek określonych w art. 8 ust. 1 uokik (wyjątek legalny); 5) skalę zastosowania tzw. decyzji zobowiązujących, wydawanych na podstawie art. 12 uokik.