Zásady římského práva dědického a jejich odraz v novodobých kodifikacích - Pavel Salák (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2012)
Následující text nemá za cíl podrobně zkoumat jednotlivé zásady a pravidla dědického práva, neboť každá z nich by vydala na samostatný článek. Jeho cílem je pouze v obecnosti naznačit význam nejznámějších zásad práva dědického v Římě a poukázat na jejich odkaz pro právo současné. Některé z nich platí, jiné neplatí, u jiných zase sice jejich platnost trvá, nicméně za zcela jiných důsledků. Tento text není určen k jejich hlubšímu rozboru, ale jde spíše o jakýsi obecný úvod do sledované problematiky. I z tohoto důvodu byla vybrána jen některá pravidla.