Štokavsko-kajkavski odnosi - Vesna Zečević; Mijo Lončarić (Hrvatski Dijalektološki Zbornik, 2008)
Prikazuju se dvije vrste štokavsko-kajkavskih odnosa: a) prirodni jezični, dijalektni razvoj u prostoru i vremenu, b) sekundarni kontakt bliskosrodnih idioma. Kod prvoga odnosa pretpostavljaju se stare štokavsko-kajkavske izoglose u Slavoniji, zatim na štokavsko-kajkavsko-čakavskoj tromeđi, kao i teritorijalni razmještaj pojedinih idioma i njihovih granica. Sekundarni kontakt obuhvaća granični kontakt i arealni kontakt. U oba je slučaja riječ o kontaktu govora kajkavskoga narječja s novoštokavskim govorima.