Kastamonu İlinde Kullanılan Betonların Nicel Analizi - Selçuk Memiş; Mehmet Uğur Yılmazoğlu; İffet Gamze Mütevelli (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2016)
Kastamonu’da nüfusunun artmasına bağlı olarak yapılan projelerin, tesislerin, konut yapılarının sayıları hızla artmaktadır. İl merkezi 1997’de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca hazırlanan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’nda 1.dereceden deprem bölgesidir ve Kuzey Anadolu Fayı İl merkezine yaklaşık 70 km uzaklıktaki Tosya İlçe’sinden geçmektedir. Deprem riski bakımından yüksek olan bölgede yapılacak yapı ve tesislerde kullanılacak betonun performansı yüksek olmak zorundadır. Bu çalışmada Kastamonu İli’nde 2008-2013 yılları arasında yapılmış yapı ve tesislerde kullanılan betonların basınç dayanımları istatiksel olarak incelenmiştir. Bölgede kullanılan betonların niteliği yıllara ve beton sınıfına göre belirlenerek, beton basınç dayanımındaki değişkenlikler ortaya konmuştur.