ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ СИСТЕМИ ФОРМУВАННЯ ПРОЄКТНИХ КОМАНД У БЕЗПЕКООРІЄНТОВАНИХ СИСТЕМАХ - Liliya Balash; Ruslana Sodoma; Oleh Kovalchuk (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2023)
Формування проєктних команд у галузі безпеки здійснюється в закладах вищої освіти, що готують кваліфікованих фахівців цивільного захисту. Одним із завдань є підвищення ефективності формування проєктних команд SOS службами HR, а також удосконалення процедури набору й відбору кадрів із використанням сучасних інформаційних технологій. Інформаційні системи забезпечують високу швидкість оброблення даних, пошук інформації, оптимізацію рекрутингу й аналіз кандидатів. Автоматизація HR-процесів допомагає зменшити трудомісткість і затрати ресурсів на виконання завдань. Нові моделі, методи й технології опрацювання матеріалів і відомостей про претендентів з метою їх оцінювання та подальшого залучення до проєкту SOS сприятиме сталому розвитку організації. Предметом дослідження є моделі автоматизації відбору кадрів у безпекоорієнтованих системах із подальшим формуванням проєктних команд служби цивільного захисту та правоохоронних органів. Одним із складників управління людськими ресурсами є реалізація підсистеми оцінювання та відбору трудових ресурсів, вихідні елементи якої є основою для прийняття кадрових рішень щодо формування проєктних команд. Мета роботи: сформалізувати критерії відбору кандидатів для зменшення суб’єктивізму оцінювання; виконати оптимізацію та автоматизацію процесу відбору, проєктування експертних систем підтримки прийняття рішень для HR. У статті визначено такі завдання: спроєктувати інформаційну систему формування проєктних команд у безпекоорієнтованих системах з огляду на параметри особистісних якостей і професійних навичок кандидатів із використанням інформаційних експертних систем. Для підвищення кількісної оцінки та якісних показників претендентів доцільно формалізувати критерії та їх вагові коефіцієнти з допомогою теорії кваліметрії та методів оцінювання персоналу. У дослідженні застосовано методи системного аналізу, емпіричні методи та методологію управління проєктами. Здобуто такі результати: розроблено модель-схему ітераційного підходу до розроблення інформаційної системи управління людськими ресурсами для закладів вищої освіти з огляду на особливі умови навчання. Висновки. Проаналізовано методи оцінювання та відбору людських ресурсів, а також критерії їх обрання в складних соціотехнічних системах. Розглянуто можливості автоматизації HR-процесів та інтеграції інформаційної системи підтримки формування проєктних команд у безпекоорієнтованій системі. Описано життєвий цикл складних систем безпекоорієнтованої системи, зокрема соціально-технічних, з огляду на їх особливості та середовища.