Gingival ünite grefti ve trombositten zengin fibrin kullanılarak dişeti çekilmelerinin tedavisi: 3 Olgu sunumu - Sibel Kayaaltı Yüksek; Emre Yaprak (Selcuk Dental Journal, 2016)
Dişeti çekilmesi; dişeti kenarının, mine-sement birleşiminden apikale yer değiştirmesi ile kök yüzeyinin açığa çıkması olarak tanımlanır. Dişeti çekilmeleri, çeşitli periodontal plastik cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Serbest dişeti grefti (SDG), özellikle yapışık dişeti miktarını arttırmak adına yaygın olarak kullanılan ve öngörülebilir bir cerrahi yöntemdir. Bununla beraber, SDG ile yapışık dişeti miktarı arttırılırken, aynı zamanda belli ölçülerde kök kapanmasının elde edilmesi de mümkün olmaktadır. Son dönemde SDG’inin, marjinal ve interdental dişetini de içerecek şekilde modifiye edilmesi ile gingival ünite grefti (GÜG) geliştirilmiştir. Bu sayede daha başarılı kök kapanması elde edilebileceği literatürde belirtilmektir. Trombositten zengin fibrin (TZF), 2. nesil bir trombosit konsantrasyonudur ve lökositten ve trombositten zengin bir fibrin biyomateryalidir. Bu fibrin, büyüme faktörleri ve sitokinleri içerdiği için anjiogenezi ve yara iyileşmesini etkiler. Bu olgu raporunun amacı, mandibular anterior bölgede Miller II ve III dişeti çekilmeleri olan 3 hastanın, GÜG ve TZF ile tedavilerini ve bu tedavilerin sonuçlarını sunmaktır. Dişeti çekilme miktarı (DÇM), dişeti çekilme genişliği (DÇG), keratinize doku miktarı (KD), klinik ataçman seviyesi (KAS) ve sondlanabilir cep derinliği (CD) başlangıç ve post-operatif 6. ayda değerlendirildi. Elde edilen sonuçlarına göre, Miller Sınıf II ve III dişeti çekilmelerinde, kök kapanması ve KDM arttırılması açısından GÜG başarılı bulunmuştur.