Yoğun Bakım Hastalarında Spiritüel Değerlendirme - Zübeyde Kaçal; Nilüfer Demirsoy (Sakarya Tıp Dergisi, 2018)
ÖZETSağlığa bütüncül yaklaşım bireyin fiziksel, zihinsel, ruhsal, sosyal ve manevi olarak bir bütün olarak değerlendirildiği esasına dayanır. Bireyin sağlığını koruyabilmesi için fiziksel, ruhsal, sosyal ve manevi açıdan sağlığının değerlendirilmesi gerekmektedir. Spiritualite bireyin kendisi ve diğer insanlarla ilişkilerini, evrendeki yerini, yaşamın anlamını anlama ve kabul etme çabasıdır. Aynı zamanda yaşam boyu kazanılan bilgilerin bir sonucudur ve yaşamın amacını oluşturan, bireye anlamlı gelen unsurları içerir. Spiritual boyut sağlıkla ilişkili dinamikler, tutum ve davranışlar üzerinde güçlü etkisi bulunmasından dolayı holistik bakım felsefesinin “temel unsuru” olarak görülmektedir. Spiritüel bakım,  bireyin duygusal ihtiyaçları başta olmak üzere, fiziksel ve ruhsal olarak yaşadığı sıkıntılarla baş etmesinde inançların (her zaman tanrı ile ilişkilendirilmeyen)  bireysel öğrenme ve kendini gerçekleştirme yaklaşımları ile birlikte tedavi sürecine dahil edilmesidir. Yoğun bakım üniteleri fiziksel durumu ağır olan hastaların monitör ile izlenerek yaşam fonksiyonlarının desteklendiği, özel tedavi yöntemlerinin uygulandığı, karmaşık cihazların bulunduğu önemli ölçüde dikkat gerektiren bölümlerdir.