YÜKSEK SICAKLIGIN KARBON LiF TAKViYELi HAFiF BETONDA BASINÇ DAYANIMI VE POROZiTEYE ETKiSi - Bahar DEMİREL; Tahir GÖNEN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2008)
Bu çalısmada, silis dumanı katkılı karbon lif takviyeli hafif betonun mekanik özellikleri üzerine yüksek sıcaklıgın etkisi incelenmistir. Bu amaçla, çimento agırlıgının % 10'u oranında silis dumanı, CEM I 42,5 N tipi çimento, Elazıg yöresi bazik karakterli pomza agregası ve çimento agırlıgının % 0,5 oranında karbon lif kullanılarak hafif beton numuneler hazırlanmıstır. Yüksek sıcaklıgın hem silis dumanlı hem de karbon lifli hafif betonun fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine yaptıgı etkileri gözlemek için, silis dumansız hafif beton, silis dumansız karbon lifli hafif beton, silis dumanlı hafif beton ve silis dumanlı lifli hafif beton olmak üzere 4 farklı seri hazırlanmıstır. 365 günlük yasa erisen numuneler 1saat süreyle 250, 500, 750 ve 1000 °C sıcaklıklara maruz bırakılmıslardır. Numuneler oda sıcaklıgında sogutulduktan sonra, porozite ve basınç dayanımı degerleri kaydedilmistir. Sonuç olarak, silis dumanı içeren serilerde basınç dayanımı kayıpları silis dumansız serilere göre daha yüksek çıkmıstır. Basınç dayanımı ve porozite arasındaki iliski 500 ve 750 °C dısında yüksektir.