Vpliv dejavnikov socialnoekonomske strukture hribovskih kmetij v Sloveniji na časovno opredelitev prenosa teh kmetij na naslednike - Boštjan KERBLER – KEFO (Acta Agriculturae Slovenica, 2008)
V članku je predstavljeno, kako dejavniki socialnoekonomske strukture vplivajo na časovno opredelitev prenosa hribovskih kmetij na naslednike. Podrobneje je opisana metodologija dela, zlasti modeli z omejeno odvisno spremenljivko - tobit modeli -, s katerimi smo ugotavljali vplive, spoznanja o vplivih pa so povezana z ugotovitvami drugih raziskovalcev. Rezultati kažejo, da se čas predaje kmetij naslednikom podaljša z večanjem števila otrok v gospodarjevi družini, zlasti števila otrok moškega spola, in s povečevanjem starosti gospodarja, podaljša pa se tudi, če so kmetije večje in ekonomsko močnejše, kar je v nasprotju s pričakovanji.