Modele de gândire - Constantin BRĂTIANU (Revista Transilvană de Ştiinţe Administrative, 2000)
Avem un talent deosebit de a ne plânge. Ne plângem de sărăcie, de frig şi de lipsa de înţelegere a celor din jurul nostru. Ne plângem că străzile sunt murdare şi pline de câini vagabonzi. Ne plângem că vânzătorii n-au învăţat încă să-şi trateze clienţii cum trebuie, că politicienii nu ştiu să facă politică şi că administraţia publică a rămas impregnată puternic de birocraţia obositoare şi ineficientă a deceniilor trecute. Ne plângem, dar nu facem nimic să ieşim din această stare inerţială. Aşteptăm. Aşteptăm să vină cineva să ne spună ce trebuie să facem şi mai ales, cum să facem. Noi, care suntem atât de muncitori, de inventivi şi de inteligenţi atunci când viaţa ne oferă şansa de a lucra în străinătate, acum rămânem pasivi şi veşnic nemulţumiţi.