Kamışsı Yumağın (Festuca arundinacea Schreb.) Tuzluluk Stresine (NaCl) Karşı Büyüme Tepkisinin Araştırılması - Fatih ALAY; Murat BİROL; Emel DEMİR; Necda ÇANKAYA (ISPEC Journal of Agricultural Sciences, 2024)
Bu çalışma, Pop 11 nolu kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.) bitkisine farklı tuz yoğunlukları uygulanarak bitki gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 2022 yılında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü sera koşullarında saksı denemesi şeklinde yürütülmüştür. Tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulan saksı denemesine 0, 60, 120, 180, 240 mM NaCI dozları uygulanmıştır. Araştırmada, bitki boyu (cm), yaş bitki ağırlığı (g), kuru bitki ağırlığı (g), yaprak ayası eni (cm), yaprak ayası boyu (cm), gövde çapı (mm), yaprak oransal su içeriği (%), lipit peroksidasyonu (nmol g-1 T.A.), prolin miktarı (µmol g-1 T.A.) ve kök uzunluğu (cm) değerleri incelenmiştir. İncelenen sonuçlar değerlendirildiğinde; Na+ ve Cl- iyonlarının düşük dozlarının (0 ve 60 mM) bitkiye faydalı olabileceği artan dozların ise olumsuz etkiler oluşturabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca kamışsı yumak bitkisinin seçilen büyüme parametrelerinin ele alınması yanında, bitki yeşil aksamındaki besin elementi içeriğinin de (Na+, K+, Ca+2, Mg+2 ve Cl-) önemli derecede değiştiği gözlemlenmiştir. Na ve Cl ile bitki parametreleri arasındaki korelasyona göre NaCl ile bitki uzunluğu (BU), yaş bitki ağırlığı (YBA), kuru bitki ağırlığı (KBA), yaprak ayası eni (YAE) ve saksı kök uzunluğu (SKU) arasında negatif önemli (r: -0.78, 0.91, 0.91, 0.78 ve 0.96) ilişki belirlenmiştir Prolin miktarı (PM) arasında ise pozitif önemli (r: 0.94) bir ilişki belirlenmiştir.