Hegel'in Estetik/Sanat Anlayışı ve Din İle ilişkisi (Hegel'in Güzel Sanat Felsefesinden Din Felsefesine Geçişi) - Kazım ARICAN (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2006)
Hegel, bir sistem filozofu olarak felsefenın bir çok alanı ile ilgili önemli eserlerırı oluşmasında etkili olmuş bir felsefecldir. Hatta felsefe alanında, din felsefesi gibi bazı disiplinlerin oluşmasında da önemli bir rol oynamıştır. Estetik konusu da Hegel'in özel olarak eğlldlği, ilgi duyduğu ve özel dersler verdiği bir alandır. Din felsefesi ders notlarını öğrencilerinin daha sonradan aynı adla esere dönüştürmesi gibi, estetik üzerene verdiği dersleri de daha sonradan öğrencileri tarafından aynı Isimle eser olarak basılmıştır. İşte bu çalışmada, özelllkle söz konusu eseri öncelikli olarak dikkate alınarak Hegel'ln estetik ve sanat anlayışı, felsefi _açıdan bu alanı irdeleylşi ve din söz konusu olduğunda bu alanla estetlğin ya da sanatın herhangi '.:._. bir ilirltisinin kurulup kurulmadığı konuları ele alınmaya çalışılacaktır. Özet·olarak belirtmek gerekirse bu çalışma, çağdaş bir disiplin olan din felsefesi sa-. hasının mimarlarından olan Hegei'in estetik anlayışını, onun Içeriğini ve kapsamını ortaya koyması kadar, onun estetikten dlne ya da din felsefesine bir geçiş Imkanı tanıyıp tanımadığını ya da bunlar arasında bir Ilişki söz konusu ediyorsa bunun karakterini or~ taya koymak açısmdan önem arz edecektir