El Kaide’den Post-Kaide’ye Dönüşüm: IŞİD - Ömer Behram Özdemir; Recep Tayyip Gürler (Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi, 2014)
ZOII ’den bıı yana lıern Sıırıye Iç Savaşı’nda lıem de Irakta ıç savaşa evrılme potansıyelı olan kaos ortamında aykırı bır aktör olarak gündeme otııran Irak— Şam Islam Devleıı' ’nın (IŞID) etkın bır konııma salııp olması, kanımızoa sebep ve sonuçları ıle analı: edılmesı gereken bır vakadıı: Bıı bağlamda, 2003 Irak Işgalı ’nden başlayarak günümüze kadar gelen süreoı lıem yakın dönem sı'yası tarılı okuması yaparak lıem de IŞID ’ın güncel gelışım seyrı'nde bölge polıtı'kala— rındakı etkısı üzerınden analı: yapılması geıeklı görı'ılmı'ı'ştüı: Bıı çalışma kap— samında dalıa sonra lŞID adını alacak olan Iraktakı el—Kaıde yapılanmasının 2003 Irak Işgalı' ’nden ıtıbaren bölgede örgütlenmesı, Irak merkezı” lıı'ıkıımetı ve Sünnı Salıva bırlı'kleı'ıyle gırdığı mücadele, :ayııfdüşı'ılen 2008—2OII arası döne— mın ardından ABD bı'rlıklerı'nın Irak tan çekılmesı ıle bırlıkte lıaı'eketın yenıden güç kazanmasının nedenlerı ele alınırken bıryandan da el—Kaıde ıle IŞID arasın— da yaşanacak ayrışma süreoının başlangıcı olan Irak Islam Deyletı 'nın IŞID’e dönüşüm süreoı' ve Sıırıye Iç: Savaşı ’ndakı rolü ele alınmaktadır