بررسی اثرکشندگی قارچ بیمارگر حشرات،Beauveria bassiana در ترکیب با فوزالون و لامبداسای هالوترین علیه شپشه گندم، Sitophilus granarius - عاطفه آرمک; موسی صابر; مهدی ارزنلو; فریبا سهرابی (پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی, 2024)
غلات بعنوان منبع عمده و مهم غذایی برای بشر، معمولاً پس ازبرداشت تا زمان مصرف در انبار نگهداری شده و مورد حمله آفات انباری قرار می گیرند. یکی از آفات مهم غلات بخصوص گندم، شپشه گندم Sitophilus granarius  است. در این پژوهش، اثر کشندگی دو حشره کش فوزالون و لامبداسای هالوترین،  دو جدایه مختلف از قارچ بیمارگر حشرات، Beauveria bassiana و هم چنین اثر ترکیبی آنها روی شپشه گندم بررسی شد. زیست سنجی حشره کش ها به روش تماس با باقیمانده سمی و زیست سنجی قارچ بیمارگر به روش غوطه وری انجام شد. مرگ و میر حشرات کامل تیمار شده با حشره کش ها پس از 24 ساعت و با جدایه های قارچ بیمارگر پس از ده روز ثبت شد. همچنین اثر اختلاط LC30 حشره کش ها با LC50 قارچ بیمارگر بر مرگ و میر حشرات کامل بررسی شد. مقادیر LC50 فوزالون و لامبداسای هالوترین به ترتیب g a.i./mlµ 82/2 و 22/0 بدست آمد. مقادیر LC50 جدایه های OZ1 و OZ2 قارچ B. bassiana به ترتیب 104×3/9 و 104×03/9 کنیدی در میلی لیتر بود. نتایج بررسی اثر ترکیبی حشره کش ها و جدایه های قارچ بیمارگر نشان داد که فوزالون و لامبداسای هالوترین اثر سینرژیستی بر کشندگی جدایه های قارچ داشتند. بطور کلی می توان نتیجه گرفت که تیمار اولیه این آفت بوسیله غلظت های پایین حشره کش های فوزالون و یا لامبداسای هالوترین، اثر کشندگی قارچ بیمارگر B. bassiana را تقویت می کند.