BİR EMEVÎ VÂLİSİ VE KOMUTANI: MESLEME B. ABDÜLMELİK B. MERVÂN - Hanoğlan Hacıyev (İstem, 2010)
Emevî Devleti’nin önde gelen komutanları arasında yer alan Mesleme b. Abdülmelik Bizans ve Kafkasya cephelerinde önemli seferlere kumanda etmiş, bunun yanı sıra ülke içinde meydana gelen bazı tehlikeli isyanları bastırmıştır. Ayrıca iki önemli eyalette valilik yapmıştır. Askerî dehası bakımından İslâm tarihinin meşhur komutanlarından olan Hâlid b. Velîd’e benzetilmiştir. Bu başarılarından dolayı bazı tarihçiler tarafından halifelik yapan dört kardeşinden daha kabiliyetli bulunmuştur. Bu makalede Mesleme b. Abdülmelik’in askerî ve siyasî faaliyetleri yukarıda bahsettiğimiz yönleri ile ele alınarak incelenecektir