ВРАХУВАННЯ ЛОГІСТИЧНИХ РИЗИКІВ У КОРПОРАТИВНІЙ МАРКЕТИНГОВІЙ СТРАТЕГІЇ НА РИНКУ FMCG В КОНТЕКСТІ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Tetiana Ponomarenko; Dmytro Rasshyvalov (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 2023)
Будь-яка логістична система в своїй реальній реалізації – від процесу транспортування вантажів до процесу розподілу поставок у ринковому просторі включає багато різних елементів, кілька факторів упливають на її роботу, несчи певні ризики. Водночас, одним із принципів логістики є надійність на мікро- та макрорівні логістики. Це означає, що ризики, пов'язані з функціонуванням логістичної системи, повинні бути мінімізовані або повністю виключені. Ризик для логістики в промислових компаніях в основному означає розуміння, прийняття та мінімізацію ризиків. Окрім визначення ризиків, менеджери з логістики повинні розглянути, як їх оцінити та вплив факторів ризику на результати, ухвалити рішення щодо логістичних операцій і запобігання ризикам. Управління ризиками корпоративної логістики передбачає аналіз, оцінку та пом’якшення галузевих ризиків і наслідків їх упровадження. У роботі проведений аналіз ризиків логістичних операцій та визначені напрями реагування на зміни. Визначено, що логістична система має бути однією зі складових загальної маркетингової стратегії підприємства. У статті запропоновані варіанти маркетингових стратегій для підприємств на ринку FMCG в умовах воєнного стану. Зроблено висновок, що вибір стратегії має носити рефлексивний характер. Рефлексивний підхід до маркетингової стратегії спрямований на швидке реагування на зовнішні фактори. Однак дотримання загальної стратегії компанії є пріоритетом, тому не всі зовнішні фактори вимагають ретельного розгляду. В інноваціях важливо враховувати потенційні ризики та оцінювати актуальність рішень. Основним змістом цієї роботи є систематичний огляд і застосування інструментів, які дозволяють компаніям ухвалювати обґрунтовані рішення щодо управління логістичними ризиками. Практичне значення мають такі положення статті, як розроблені стратегії поведінки підприємства на ринку FMCG з урахуванням логістичних ризиків та розроблення системи вимірювання для зменшення логістичних ризиків.