Klinická část právnického studia ve Spojených státech - Michael P. Seng (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1996)
Až do šedesátých let tohoto století zahrnovalo studium práva ve Spojených státech převážně hodiny vedené pomocí kauzální metody výuky. Tento systém byl vyvinut na Harvardu v devatenáctém století. Studenti četli soudní rozhodnutí a poté byli svým vyučujícím podrobně vyzkoušeni z toho, co četli. Tento způsob výuky získal oblibu ve filmu "Paper Chase" a "profesor Kingsfried" se stal prototypem amerického profesora práva.