Египет-АҚш стрaтегиялыҚ серіКтестігінің сaлдaры - Жaнaтaевa К.Б. (Әл-Фараби Атындағы Қазақ Ұлттық Университеті хабаршы шығыстану сериясы, 2019)
ХХ ғ. екін ші жaрты сындa Арaб Шы ғы сы aймaғы мaңыз ды сaяси жә не эко но микaлық үдеріс тер дің то ғысқaн же рі бо лып қaлa бер ді. ІІ дү ниежү зі лік со ғыстaн ке йін әлем нің бұл түк пі рінде Аме рикa Құрaмa Штaты өзі нің сырт қы мүд де сін қaмтaмaсыз ету ге бaғыттaлғaн әс ке рисaяси блок құ руғa ұм тылғaн еді. Әсі ре се, АҚШ же тек ші aрaб елі Еги пет те өзі нің по зи циясын нығaйту бaғы тындa нaқты сaясaт жүр гі зу ге ты рыс ты. Мы сыр дың тиім ді геосaяси жaғдaйы, aдaм жә не тaби ғи ре су рстaры ның орaсaнды лы ғы, әс ке ри қуaтты лы ғы сын ды фaкторлaрды иеле нуі оны хaлықaрaлық қaтынaстaрдa мaңыз ды aктор ете ді. Арaб Шы ғы сын бір тін деп өзі нің «өмір лік мaңыз ды мүд де сі не» aйнaлдырғaн АҚШ сын ды aлпaуыт мем ле кет Мы сыр дың сырт қы сaясaтындa бaсты рөл aтқaрды. Аймaқтa тұрaқты лық пен қa уіп сіз дік ті қaмтaмaсыз ету екі ел aрaсындaғы қaтынaстың өзек ті фaкторлaры ның бі рі бо лып сaнaлды. Тaяу Шы ғыс сaхнaсындa АҚШ же тек ші рөл aтқaрсa, ЕАР aймaқтық көшбaсшы болa оты рып, aрaб ел де рі нің эко но микaлық жә не сaяси дaмуынa елеу лі әсер етіп кел ді. Өйт ке ні өз уaқы тындa Еги пет Тaяу Шы ғыстaғы эко но микaлық жә не әс ке ри қaтынaстa күш ті дaмығaн Ирaн, Изрaиль, Түр кия сын ды мем ле кет тер қaтaрынaн тaбылғaн болaтын. тү йін сөз дер: Еги пет, АҚШ, ын тымaқтaстық, хaлықaрaлық қaтынaс, әс ке ри кө мек, эко номикaлық кө мек.