شناسایی سلول‌های خونی و مطالعه هموگرام کرم آلو Grapholita funebrana (Treitschke) (Lep.: Tortricidae) - مریم محمودزاده ارزنه‌ئی; مسعود حکیمی تبار; مریم عجم حسنی (تحقیقات آفات گیاهی, 2020)
سامانه گردش خون و سلولهای خونی (هموسیتها) در دفاع سلولی حشرات نقش مستقیم دارد. تغییرات شکل، تعداد و نوع سلولهای خونی، شاخص مهم واکنش موجود زنده به آلودگی و یا تنش هستند. در این تحقیق، سلولهای خونی لارو کرم آلو Grapholita funebrana (Treitschke) با استفاده از میکروسکوپ نوری در بزرگنمایی 40 مورد مطالعه قرار گرفتند. شناسایی سلولها با رنگآمیزی گیمسا انجام گرفت. پنج نوع سلول خونی در لارو این حشره شناسایی شد که عبارتند ازگرانولوسیتها (GRs)، پلاسموتوسیتها (PLs)، اونوسیتوئیدها (OEs)، پروهموسیتها (PRs) و اسفرولوسیتها (SPs). بررسی درصد فراوانی هموسیتها در لاروهای سنین مختلف کرم آلو نشان داد که گرانولوسیتها و پلاسموتوسیتها فراوانترین سلولها در لاروهای سنین چهار و پنج آفت میباشند. تعداد هموسیتها به تدریج با افزایش سنین لاروی افزایش یافت. به علاوه، اجزای هموگرام شامل وزن لاروی، حجم همولنف، و تعداد کل سلولها نیز بررسی و تعیین شدند. این مطالعه نشان داد که با افزایش سن لاروی و اندازه آن به تدریج بر حجم همولنف و تعداد کل سلولهای خونی افزوده میشود. کرم آلو یکی از آفات جدی باغ های آلو در کشور محسوب میشود و بررسیهای ایمنیشناسی روی این آفت کمتر مورد توجه بوده است، لذا در این تحقیق، شناسایی انواع سلولهای خونی کرم آلو و تعیین فراوانی آنها مورد بررسی قرار گرفت.