Farklı illerdeki sağlık çalışanlarının kadınların doğum şekli tercihlerine ilişkin görüşleri - Filiz OKUMUŞ; Kübra OYMAKÇIER EVGİN (Cukurova Medical Journal, 2018)
Amaç: Bu çalışma, Türkiye'nin farklı bölgelerinde çalışan hekim, ebe ve stajyerlerin kadınların doğum şekli tercihlerine ilişkin görüşlerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tanımlayıcı çalışma, Ocak-Mart 2016 tarihleri arasında Adana ve Siirt'te en az altı ay kadın doğum alanında çalışmış sağlık çalışanları ile gerçekleştirildi. Çalışma örneği, küme örnekleme yöntemi kullanılarak seçildi. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile 320 sağlık çalışanından toplandı. Veri analizi, SPSS 22.0 yazılım paketi kullanılarak gerçekleştirildi.Bulgular: Sağlık çalışanlarının görüşlerine göre; doğumda sağlık çalışanlarının davranışlarına yönelik endişeler, doğum zamanını planlama isteği, doktor önerilerii veya diğer kadınlar tavsiyeleri kadınların sezaryen tercihine neden olmaktadır. Sağlık çalışanları, hekim tavsiyesinin kadınların vaginal doğum tercihini etkilediği görüşündedir. Kadınların doğumun doğal yolunun vaginal doğum olduğu, vaginal doğumun bebekleri için daha sağlıklı olduğu düşünmeleri ve geleneksel tutumlar nedeniyle vaginal doğum tercih ettiklerini düşünmektedirler. Siirt’te çalışan sağlık çalışanlarına göre kadınların geleneksel tutumlarından dolayı vaginal doğum tercih etmeleri Adana’da çalışan sağlık çalışanlarına göre daha belirgindi. Sonuç: Bu çalışma, hekimlerin kadınların doğum yöntemi tercihlerinde önemli bir rol oynadıkları görüşünü güçlendirmiştir. Türkiye'de sezaryen oranı ortalamasının altında olan Siirt ilinde, geleneksel tutumlar nedeniyle kadınlar daha çok vaginal doğum tercih etmektedirler.