Akut Lenfoblastik Lösemide Flow Sitometri ile İmmünofenotiplemenin Prognoz Üzerine Etkileri - Sultan Aydi̇n Köker; Raziye Vergi̇n; Yesim Oymak; Dilek İnce; Fearh Genel (Journal of Contemporary Medicine, 2021)
Giriş: Akut lenfoblastik löseminin (ALL) tanı ve prognozu için immünofenotip alt gruplarının tanımlanması çok önemlidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya TR-ALL 2000 (modifiye) BFM tedavi protokolü uygulanan 105 ALL olgu (65 erkek, 40 kadın; ortalama yaş 5.9 ± 3.8 yıl) çalışmaya dahil edildi. Bulgular: EGIL sınıflaması dağılımları pro-B ALL (n = 1), common B ALL (n = 46), pre-B ALL (n = 40), pre-T ALL (n = 8), kortikal T ALL (n = 6) ve matür T ALL (n = 4). T ALL grubunda lökosit ≥100.000 / mm³, lenfadenopati ≥2 cm, mediastinal tutulum yaygın olarak tespit edildi. T ALL, 8.gün periferik kan yaymasında blast sayısı ve 15. gün kemik iliği aspirasyonu (KİA)’ nundaki blast sayısına göre kemoterapiye kötü yanıt gösterdiği saptandı. Tedavinin indüksiyon döneminde nüks, mortalite ve ölüm oranı T ALL grubunda sık olarak görüldü. Tek değişkenli analizle gösterilen prognostik potansiyele sahip olan değişkenler tanı anında lökosit sayısı, hepatomegali, splenomegali ve lenfadenopati, 8. gün steroid yanıtı, 15. gün KİA yanıtı, risk grubu, nüks ve immünofenotip idi. Çok değişkenli Cox regresyon analizinde ise sadece lökosit sayısının (HR 2.51, p