Науково-педагогічна діяльність Володимира Отроковського: історико-літературний аспект - Vitalii Matsko (Педагогічний дискурс, 2014)
У статті закцентовується на світоглядній функції дослідника давньої української літератури, поета, вчителя-філолога В.М.Отроковського, який вийшов із наукового філологічного семінару академіка В.М.Перетца. Доля Отроковському виділила лише 25 років життя, але й за цей короткий період своєю наполегливою інтелектуальною працею він встиг залишити помітний слід на землі, зробити вагомий внесок у розвиток вітчизняної культури та освіти. Серйозно наукою захопився 1911-го. За сім років ним написано вагомі дослідження «Повесть о купце Басарге и ее литературные источники» (рукопис); «Мотивы загадки мудрых вопросов в сказках» (рук.); «Тарасий Земка – южнорусский литературный деятель ХVІІ века» (1915 р), яка охоплює 3000 сторінок друкованого тексту; «Мотивы преследования еретиков в полемике заворских старцев и иосифилян»; «Замечания на статью Алексея Путинцева (1880-1937. – вставка наша. В.М.) «Древнейший русский Домострой» (Воронеж, 1916); «Рецензия на книгу Федора Рязановского «Демонология в древней русской литературе» (М., 1915); «Гораций и Тредиаковский» (незак.) та ін. Усі дослідження Отроковського мали успіх в наукових колах, свого часу вони знайшли теплий відгук у поважних російських філологів, академіків О.Соболевського, В.Перетца, О.Шахматова, М.Нікольського, В.Майкова.