Osmanlılar ve Afrika Talanı: Sahra’dan Hicaz’a İmparatorluk ve Diplomasi, Mostafa Minawi, Çev. Ayşen Gür, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2018, 226 Sayfa - Cihan Köme (Mukaddime, 2020)
Kitap, ‘Afrika talanı’ denen sürece Osmanlı Devleti’nin katılımını ve imparatorluğun bu bağlamdaki etkinliklerinin Afrika ve Arabistan’daki güney sınırlarında yürüttüğü emperyalizm uygulamalarına etkilerini ele almaktadır. 1884-85 Berlin Konferansı’nda Osmanlı Devleti’nin de bir emperyal güç olarak yerini aldığı ve Afrika’nın paylaşılmasında söz sahibi olma konusunda istekli olduğu belirtilmektedir. Genel söylemin aksine, imparatorluğun, 19. yüzyıl emperyalizminin bir mağduru değil, daha çok aktörü olduğu vurgulanmaktadır.