Tikkun Olam. Judaistyczna wizja „naprawy świata” i jej ekologiczne eksplikacje - Barbara Nowicka (Studia Ecologiae et Bioethicae, 2017)
W żydowskiej teologii i filozofii problem natury wydaje się być ukryty, natura znajduje się niejako w cieniu człowieka. Jednak fakt degradacji środowiska naturalnego posiada niewątpliwie ogromny wpływ na ludzkość. Stąd zagadnienie ekologii i środowiska naturalnego są tematami coraz częściej pojawiającymi się również w myśli żydowskiej. Judaistyczna wizja ochrony środowiska bardzo często wiązana jest z konceptem Tikkun Olam co oznacza naprawę świata lub „odrestaurowanie” świata. Biblijne korzenie Tikkun Olam zachęcają nas do zbadania znaczenia środowiska naturalnego i człowieka w nim. Pojęcie Tikkun Olam zobowiązuje nas do nieustannej działalności wobec natury, którą powinniśmy poprawiać i otaczać ochroną. Przesłanie biblijne i jej transcendentne źródło mogą być znacznie silniejsze niż prawo ludzkie. Dlatego wizja judaistyczna ekologii może być również ciekawą propozycją w podejściu do opieki nad środowiskiem.