Specifinių antikūnų prieš B. pertussis titrai gimdyvių ir virkštelių kraujyje - Rimvydas Ivaškevičius; Inga Ivaškevičienė; Vytautas Usonis (Acta Medica Lituanica, 2015)
Įvadas. Lietuvoje, kaip ir daugelyje pasaulio šalių, sergamumas kokliušu plečiasi, nors skiepijimų apimtys nuo šios infekcijos ir yra didelės. Kokliušu serga įvairaus amžiaus asmenys, tačiau jis pavojingiausias naujagimiams ir pirmųjų gyvenimo mėnesių kūdikiams. Šiai vaikų amžiaus grupei apsaugą nuo kokliušo galėtų užtikrinti transplacentaliai gauti specifiniai antikūnai iš mamos organizmo. Tyrimo tikslas  –  nustatyti specifinių antikūnų prieš B. pertussis toksiną (anti–PT IgG) titrus gimdyvių ir kūdikių virkštelių kraujyje bei įvertinti tikėtiną naujagimių imlumą B. pertussis infekcijai. Tiriamieji ir tyrimo metodika. Siekiant įvertinti mamos ir naujagimio imunitetą kokliušui, buvo tiriamas gimdyvės ir virkštelės kraujas, jame nustatomi G klasės antikūnai prieš B. pertussis toksiną. Rezultatai. Iš viso išanalizuota 400 kraujo mėginių (200 gimdyvių ir 200 virkštelių), juose nustatytas anti–PT IgG kiekis. Beveik 87 % nėščiųjų buvo seronegatyvios, anti–PT IgG kiekis jų kraujyje siekė